söndag 4 maj 2014

Det har hänt en hel del.... Köket!

Tiden går ju åt att renovera eller, ja, och åt en massa annat förstås. Det har blivit ett till barn i familjen exempelvis. Men trots det så har det hänt en hel del: matsalen blev klar i vintras och köket i somras för nästan ett år sedan... Det har till och med blivit fotograferad för Gård&Torp... Vår elektriker tyckte att det såg äldre ut än när vi började, vi renoverar liksom baklänges tyckte han... och tipsade om en fotograf som gillar sådant. Några bilder av reportaget finns med här nere, jag hoppas att det går bra!
Efter mycket om och men så valde vi en helt ny planlösning till köket, dock utan att ändra på rummets storlek. Skorstenen och vedspisen fick liksom bli ledande i valet av planlösning. Sedan att vi ville ha mycket arbetsyta, gärna diskhon vid fönstret och att vi var i behov av en superbra fläkt (efter tidigare lite mindre bra erfarenheter).
Här kommer några bilder före och efter...


Köket mot norr - före
Köket mot norr - efter (Bild Cecilia Nordstrand)
















Hörnet mot skorsten - före
Hörnet mot skorsten - efter (Bild Cecilia Nordstrand)

























Plastgolvet ersattes av Ölands kalksten i 3 färger, med fina fossiler och med golvvärme under. Skåpen är IKEA dock luckorna handmålades med linoljefärg. Bakom den härligt vinröda masoniten hittade vi sekelskiftes pärlspont i originalfärg. Det fyndet fick avgöra val av ytskikten: original pärlspont där den fanns kvar, ifylld med ny. Färgen blev Jugend Grön och Jugend Beige från Gysinge. Taket ställde oss inför ett stort dilemma: behålla pärlsponten eller ta bort den till förmån för 1800-tals handhyvlade planktak... Men det fick bli pärlspont i köket, resten av bottenvåningen har planktak så det räcker som tidsdokument
Bänkskivan är såklart i svart granit (vad annars, det är tredje gången vi utrustar kök med sådant...).


(bild Cecilia Nordstrand)

Bland de bästa valen är dock en kraftfull köksfläkt och Falcon spisen.... Och en hel del alster har det blivit....
Små maränger i olika färger, de är inte lika farliga som de ser ut

Surdegsbröd, efter många års experimenterande























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar